De failliete restaurantketen La Place is verkocht aan supermarktbedrijf Jumbo Groep. 

Dat maken de curatoren van V&D en La Place dinsdag bekend. 

Jumbo neemt alle activa, de serviceorganisatie en de meeste alleenstaande vestigingen van La Place over en gaat deze onder het La Place-merk exploiteren. Naar verwachting zullen vijf tot tien vestigingen na de overname gesloten worden.

De woordvoerder van V&D noemt Jumbo tegenover NU.nl "de meest gretige partij" en het meest geschikt voor een overname van de restaurants.

De overname betekent dat het overgrote deel van de werknemers van het hoofdkantoor en op zichzelf staande vestigingen aan het werk kan blijven. Er zijn zo'n zestig La Place-restaurants buiten de V&D-winkels.

Naadloos

Volgens ceo Frits van Eerd van Jumbo sluit de keten "naadloos aan" bij de ambities van zijn bedrijf, omdat beide ondernemingen gespecialiseerd zijn in vers en gezond eten. "Wij hebben veel bewondering en respect voor de La Place-formule, de organisatie en haar medewerkers", aldus van Eerd.

Van Eerd stelt dat de traditionele scheiding tussen supermarkten en horeca aan het verdwijnen is. "Onze klanten willen zelf bepalen waar, wanneer en wat ze eten." 

"Een betere uitkomst en mooier perspectief hadden wij niet durven dromen", reageert directeur Bart van den Nieuwenhof van La Place. "Jumbo en La Place zijn zeer complementair aan elkaar en zullen elkaar echt gaan versterken. Na tijden van onzekerheid kijk ik nu vol vertrouwen naar onze gezamenlijke toekomst."

Jumbo heeft ook interesse in de restaurants en verkooppunten van La Place in de V&D-winkels. Daarover wil het supermarktbedrijf afspraken maken, zodra de doorstart van V&D zelf rond is.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds

Goed nieuws

"Er is gelukkig nog plaats voor La Place na vandaag. En hopelijk is dat de opmaat voor nog meer goed nieuws", reageert vakbondsbestuurder Martijn den Heijer van CNV Vakmensen. Hij maakt zich nog wel zorgen over de La Place-medewerkers die in de V&D-winkels werken.

"Die inpandige La Place-vestigingen genereren pakweg 3.500 banen. De werkgelegenheid daar is dus nog niet verzekerd", benadrukt Den Heijer. Bij La Place werken in totaal zo'n vijfduizend mensen.

Niels Suijker van FNV is ook blij met het nieuws, maar vraagt zich eveneens af hoeveel medewerkers hierdoor aan het werk kunnen blijven. "We zouden het bovendien terecht vinden als Jumbo de medewerkers tegen vergelijkbare arbeidsvoorwaarden een contract aanbiedt", zegt Suijker.

V&D

Over de verkoop en doorstart van V&D zijn constructieve gesprekken gaande met twee serieuze gegadigden en andere betrokkenen. Zodra hierover meer te melden is, zullen de curatoren dit doen. 

De woordvoerder van V&D hoopt dat mogelijk volgende week of de week erna al een overname rond is. "Het gaat de goede kant op. De overname van La Place brengt dit in een stroomversnelling."

Kans

Volgens de curatoren betekent de transactie dat de kans op een succesvolle doorstart van de warenhuizen van V&D en de daarin gevestigde restaurants en verkooppunten van La Place aanzienlijk vergroot wordt. 

Het zou voor een koper die alleen de winkelketen wil overnemen gunstig zijn om te weten dat een ander bedrijf interesse heeft in de restaurants van La Place. De curatoren denken dat de keten dan makkelijker verkocht kan worden.

"Het is de verwachting dat de koper een samenwerking met Jumbo aangaat en dat de twee merken elkaar kunnen versterken", meent de zegsman.

Tijdlijn V&D

© NU.nl/Jerry Vermanen