DEN HAAG - Voorzitters van de grootste hindoe-organisaties in Nederland manen hindoes tot kalmte, nadat er dreigbrieven met poeder naar verschillende hindoe-organisaties werden verzonden. De brief zou zijn verzonden door een moslimorganisatie namens "een geheime cel van het al Qaeda-netwerk in Nederland" en worden hindoes met "moord, verkrachting en chantage bedreigd".

"Inmiddels zijn er ruim honderd meldingen binnengekomen van hindoestaanse culturele, sociaal-maatschappelijke organisaties en bedrijven", zegt H. Ramautar, bestuurslid van de vereniging Sanatan Hindoe Parishad Nederland (SHPN).

Volgens Ramnath "moeten hindoes hun kalmte bewaren totdat het onderzoek is afgerond. Het is namelijk nog niet bekend wie deze brieven heeft verzonden. Het zou voor hetzelfde geld ook een gefrustreerde hindoe kunnen zijn". Daarom verzoekt de voorzitter de Nederlandse hindoegemeenschap de tegenstellingen tussen de moslims en hindoes niet te verscherpen. "Zolang het justitieel onderzoek loopt, moeten we de solidariteitsbanden met de moslimgemeenschap niet verstoren", aldus Ramautar.

De voorzitter van de Federatie Arya Samaj Nederland (FAS-Ned), A. Tewarie, zegt dat "deze brieven wel degelijk serieus genomen moeten worden, maar wel het onderzoek afgewacht moet worden en dat er geen overhaaste en voorbarige conclusies getrokken mogen worden".

Het onderzoek naar de dreigbrieven loopt bij politie en justitie. De politie zegt de zaak "serieus" op te nemen, maar weet nog niet wie de verzender is. Bovendien weten politie en justitie niet of het ook daadwerkelijk van een moslimorganisatie komt, zoals in de brief wordt beweerd.