Een vader en twee van zijn kinderen zijn vrijdag door de Haagse rechtbank veroordeeld wegens grootscheepse fraude met kinderopvangtoeslag.

De rechtbank achtte bewezen dat het drietal de Belastingdienst via het gastouderbureau De Stroom in Den Haag en andere bedrijven voor een bedrag van ruim 2,5 miljoen euro heeft opgelicht.

Vader Glenn C. (54) kreeg 42 maanden gevangenisstraf voor oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Zijn dochter kreeg voor witwassen en deelname aan een criminele organisatie 21 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan zes voorwaardelijk. De zoon van de hoofdverdachte is veroordeeld tot een jaar cel.

Het gastouderbureau zette tussen 2011 en 2014 een systeem op waarbij ten onrechte of te veel kinderopvangtoeslag werd aangevraagd bij de Belastingdienst.

In het vonnis stelt de rechtbank dat de verdachten veel aanvragers hebben aangezet tot strafbaar handelen. Liefst 136 aanvragers bleken geen recht te hebben op de volledige kinderopvangtoeslag die door de Belastingdienst was toegekend. Ook werden in de aanvragen gastouders opgevoerd die in werkelijkheid geen kinderen opvingen.