HAMBURG - Turkije wil alleen met de Europese Unie onderhandelen als de inzet van het overleg volledig lidmaatschap is. Met een partnerschap of ander tweederangs lidmaatschap neemt Ankara geen genoegen. Dat heeft de Turkse premier Recep Erdogan gezegd in een zaterdag gepubliceerd interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.

"Het enige onderhandelingsdoel dat wij accepteren, is volledig lidmaatschap", aldus de Turkse regeringsleider. Ook uitstel van de onderhandelingen is volgens Erdogan, die zondag in Berlijn een ontmoeting heeft met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, onbespreekbaar.

Volgende week verschijnt een rapport van de Europese Commissie. Daarin staat of Turkije voldaan heeft aan alle eerder gestelde voorwaarden voor onderhandelingen over toetreding. De Europese regeringsleiders nemen in december, tijdens de EU-top in Brussel, een beslissing.

Erdogan zegt in Der Spiegel te rekenen op een positief advies van de Europese Commissie. Een vrijdag uitgelekt voortgangsrapport was echter nog behoorlijk kritisch, vooral over de mensenrechtensituatie in Turkije. Eerder heeft eurocommissaris Verheugen (uitbreiding) gezegd dat er "verder geen grote obstakels meer op tafel liggen" voor het begin van besprekingen met Ankara.