AMSTERDAM - Kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima zijn tijdens de rijtoer na hun huwelijk op 2 februari 2002 mogelijk ontsnapt aan een aanslag met een nagemaakte bom. Dat zeggen de scheidende Amsterdamse hoofdcommissarissen Jelle Kuiper en Joop van Riessen zaterdag in een interview met De Telegraaf. Van Riessen noemt het voorkomen van de aanslag op de gouden koets een van zijn grootste successen.

"Er kon bij de rijtoer zo veel misgaan. Het was zo tricky. Ik had daarom langs de route 1000 tot 1500 honderd man extra in burger laten inzetten. Zij moesten bij elke verdachte beweging ingrijpen", aldus Van Riessen. "We maakten vijftien arrestanten, onder wie de man die zakjes meel naar de koets gooide. Een andere arrestant had een lege fles gesmeten. Hij had een rugzak bij zich waarin we de nagemaakte bom ontdekten."

De nepbom zag er volgens de hoofdcommissaris 'griezelig echt' uit. Het Amsterdamse korps is in de ogen van Van Riessen 'door het oog van de naald gekropen'. "De rijtoer had moeten worden gestopt, Willem-Alexander en Maxima hadden halsoverkop de koets moeten verlaten en in veiligheid moeten worden gebracht. En dat terwijl de hele wereld meekeek."