GAZA - De Palestijnse Autoriteit heeft zaterdag de noodtoestand uitgeroepen in de Palestijnse gebieden. Zij heeft bovendien de internationale gemeenschap om hulp gevraagd, blijkt uit een verklaring. Het uitroepen van de noodtoestand is een reactie op de acties van het Israëlische leger.

Deze week zijn bij een groot Israëlisch offensief al meer dan vijftig Palestijnen gedood, de meesten in Gaza. Door het uitroepen van de noodtoestand zijn de Palestijnse ministeries en openbare diensten beter in staat de bevolking te helpen. Premier Qurei heeft zijn reis naar Rusland en Turkije afgezegd. Later zaterdag komt het Palestijnse kabinet in spoedzitting bijeen.

Aanslag

Israëlische militairen hebben zaterdag vier gewapende Palestijnen doodgeschoten die vanuit Gaza Israël wilden binnendringen. Dat hebben ooggetuigen gemeld. Een militaire bron zei dat informatie was binnengekomen over een op handen zijnde aanslag in het zuiden van Israël. Soldaten zagen vier mannen met explosieven op hun lichaam die probeerden over de grens te komen, aldus de bron.

Eerder zaterdag zijn bij een aanval op het vluchtelingenkamp Jabalya in het noorden van de Gazastrook ook vier gewapende Palestijnen omgebracht. Bij huiszoekingen in Rafah is een 63-jarige Palestijn door Israëlische soldaten gedood. Vrijdag zijn bij gevechten in het gebied zeker zeven Palestijnen omgekomen.

Groot offensief

Donderdag was premier Sharon akkoord gegaan met een groot offensief in de Gazastrook, om raketbeschietingen van Israëlische grensplaatsen te voorkomen. Negentig tanks en pantservoertuigen zijn daarbij ingezet.

Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn zaterdag de meeste winkels uit protest tegen Israël dichtgebleven.

De radicale Hamas-beweging heeft zaterdag gezworen raketten te blijven afvuren op Israël. Met name de stad Ashkelon, in het zuiden van Israël, is bedreigd. Een woordvoerder riep de bewoners van deze stad op hun huizen te verlaten. Een Hamas-leider zei enkele uren later dat zijn groepering zal stoppen met het afvuren van raketten als Israël stopt met de operatie in Gaza.