JAKARTA/DOHA - De Iraakse groepering die twee Indonesische vrouwen heeft ontvoerd, eist dat Jakarta de militante moslimleider Abu Bakar Bashir vrijlaat. Dat heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera zaterdag bericht. Bashir wordt beschouwd als de leider van Jemaah Islamiyah (JI), de Zuidoost-Aziatische terreurgroep die banden zou hebben met al-Qaeda.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bashir zit vast op verdenking van terroristische activiteiten. Zijn advocaat heeft zaterdag gezegd dat Bashir niet wil worden uitgeruild. "Hij betwijfelt of het allemaal klopt omdat het tegen de islam is om vrouwen te gijzelen. Hij denkt dat het een plan is van Amerika."

Bashirs organisatie zat recent achter de aanslag op de Australische ambassade in Jakarta. JI pleegde in 2002 een grote aanslag op Bali waardoor ongeveer 200 mensen stierven, onder wie vier Nederlanders.

President Megawati Soekarnoputri heeft zaterdag op al-Jazeera de ontvoerders opgeroepen de twee vrouwen vrij te laten. Zij zei dat de vrouwen naar Irak waren gegaan om geld te verdienen voor hun familie en niet om politieke redenen.

Bemiddelen

De Indonesische ex-president Wahid zal zich persoonlijk inzetten om de twee gegijzelde Indonesische vrouwen vrij te krijgen. De regering heeft het voormalige staatshoofd gevraagd te bemiddelen, aldus The Jakarta Post zaterdag.

Wahid is verbonden aan de Indonesische organisatie Nahdlatul Ulama, een van de grootste moslimorganisaties ter wereld met ongeveer 40 miljoen leden. Hij studeerde ooit in Irak.