AMSTERDAM/BAGDAD - De politie heeft in Amsterdam een bezoek gebracht aan de Brit Paul Bigley, de broer van de in Irak gegijzelde Kenneth Bigley. Paul Bigley zei in de nacht van vrijdag op zaterdag tegen de Britse zender SkyNews dat Nederlandse en Britse functionarissen donderdag zijn woning waren binnengevallen.

Volgens het Openbaar Ministerie was van een inval geen sprake en is ook geen huiszoeking verricht. "De Engelse politie is op bezoek geweest bij Paul Bigley", zei een woordvoerder. "De Nederlandse recherche heeft bemiddelend opgetreden en de Engelse collega's geholpen bij het vinden van de verblijfplaats van Bigley. Alles geschiedde op basis van vrijwilligheid", aldus het OM.

De Britse krant The Independent meldde echter op zijn website dat Bigley is verhoord en dat gegevens van de harde schijf van zijn computer "voor analyse" naar Londen zijn gestuurd. De reden daarvoor is dat Paul Bigley contact zou onderhouden met Tawhid en Jihad, de militante islamitische organisatie waarvan zijn broer gijzelaar is.

Indirect contact

Paul Bigley heeft tegenover de krant en SkyNews ontkend direct contact met de terreurgroep te onderhouden. Er zou alleen indirect contact zijn via de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

De Britse autoriteiten hebben tot nu toe geweigerd in te gaan op de eis van Bigleys ontvoerders dat alle vrouwelijke Iraakse gevangenen moeten worden vrijgelaten. In een videoboodschap heeft Ken Bigley premier Tony Blair gesmeekt zijn leven te redden.

Bemiddelen

De Iraakse verzetsbeweging die tot dinsdag twee Italiaanse vrouwen in gijzeling hield, gaat mogelijk bemiddelen voor de vrijlating van Bigley. Het Koeweitse dagblad al-Rai al-Aam, dat tot nu toe vaak juist geïnformeerd is gebleken over gijzelingen in Irak, heeft dat zaterdag gemeld.

De groepering die in Irak twee Indonesische vrouwen heeft ontvoerd, eist dat Jakarta de militante moslimleider Abu Bakar Bashir vrijlaat. Dat meldde al-Jazeera zaterdag. Bashir wordt beschouwd als de leider van Jemaah Islamiyah (JI), de terreurgroep die verbonden zou zijn met al-Qaeda.

Aanslag

Bashir zit vast op verdenking van terroristische activiteiten. Zijn organisatie zat achter de recente aanslag op de Australische ambassade in Jakarta. Ook is JI verantwoordelijk voor de bomaanslagen op Bali in 2002, waarbij ongeveer tweehonderd mensen om het leven kwamen, onder wie vier Nederlanders.

Volgens Bashirs advocaat is zijn cliënt tegen de uitruil. "Hij betwijfelt of het allemaal klopt, omdat het tegen de islam is om vrouwen te gijzelen. Hij denkt dat het een plan is van Amerika", aldus de raadsman.

Vrijlating

President Megawati Soekarnoputri van Indonesië heeft via al-Jazeera de ontvoerders opgeroepen de twee vrouwen vrij te laten. De Indonesische ex-president Wahid zal zich persoonlijk inzetten voor hun vrijlating. De regering heeft hem om bemiddeling gevraagd.

Ondertussen gaan de Amerikaanse en Iraakse strijdkrachten door het hun slag om Samarra. De Amerikanen willen de stabiliteit in de stad herstellen voor de verkiezingen in januari 2005. Daarvoor begon het leger vrijdag een groot offensief in het soennitische bolwerk van verzet, waarbij op de eerste dag ruim honderd opstandelingen werden gedood. Zaterdag kwamen zeker vijf mensen om het leven.

Ook in Fallujah voerde het Amerikaanse leger weer een aanval uit, opnieuw op een vermeende schuilplaats van terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi. Daarbij vielen vrijdagavond zeker zeven doden.