UTRECHT - De tragikomedie Simon van regisseur Eddy Terstall heeft vrijdagavond op het Nederlands Film Festival de belangrijkste Gouden Kalveren gewonnen. Simon kreeg de prijzen voor beste film, beste regie en beste hoofdrol (Cees Geel). Het komt niet vaak voor dat een productie zowel de prijs voor beste film als voor beste regie in de wacht sleept.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Ook werd Simon bekroond met de Tiscali Publieksprijs. De film vertelt over de bijzondere vriendschap tussen een joviale Amsterdamse drugsdealer en een schuchtere homoseksuele tandarts. De jury stelde dat "in deze originele en hartverscheurende film alle elementen op hun plaats vallen". Simon is ook de Nederlandse inzending voor de Oscars in de Verenigde Staten begin volgend jaar.

Het Zuiden

Het beeld voor beste actrice ging naar Monic Hendrickx voor haar rol in de film Het Zuiden van regisseur Martin Koolhoven. Hendrickx won voor de derde keer een Gouden Kalf. Eerder ontving zij de prijs voor haar rollen in De Poolse Bruid en Nynke. Het Gouden Kalf voor beste scenario kreeg scenarist Mischa Alexander voor de romantische komedie Ellis in Glamourland. Het was voor hem de eerste keer dat hij de prijs mocht ontvangen, net als voor regisseur Terstall en zijn hoofdrolspeler Geel.

Shouf shouf habibi!

De multiculturele komedie Shouf shouf habibi! van regisseur Albert ter Heerdt kreeg zowel de speciale juryprijs als de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. De enige andere productie naast Simon en Shouf shouf habibi! die meerdere prijzen won, was de documentaire The Last Victory van John Appel. De film won vrijdag de Kalveren voor beste montage en beste camerawerk.

Verder werden er beeldjes uitgereikt voor beste geluid (De Passievrucht), productiedesign (De Dominee), muziek (Kees de Jongen), beste korte film, beste tv-drama en beste korte en lange documentaire.