ROTTERDAM - De Rijksrecherche heeft donderdagmorgen in het kantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Leidschendam een medewerker van deze dienst aangehouden. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt met de Rijksrecherche mogelijke schending van staatsgeheimen door deze 34-jarige man. Ook zijn woning is doorzocht.

Donderdag en vrijdag heeft de Rijksrecherche twee medeverdachten aangehouden. Zij worden verdacht van heling, aldus een woordvoerder van het landelijk parket. Het gaat om twee mannen van 31 en 33 jaar. De woning van een van deze twee verdachten is vrijdagmorgen doorzocht.

Het drietal is in verzekering gesteld. Twee van hen, onder wie de AIVD-medewerker, zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De derde verdachte, die vrijdag is gearresteerd, zal maandag worden voorgeleid.

Geheime informatie

De AIVD-medewerker wordt ervan verdacht dat hij gevoelige, geheime informatie heeft verstrekt aan de twee medeverdachten. De AIVD heeft dat zelf ontdekt en daarvan aangifte gedaan. De medewerker is donderdag met onmiddellijke ingang geschorst. Over de inhoud van de gelekte informatie wil de dienst geen mededelingen doen.

De betrokken medewerker was pas kort in dienst bij de AIVD. Volgens de dienst is het voor het eerst in de geschiedenis dat een van zijn medewerkers voor het lekken van geheime informatie is opgepakt.

Maatregelen

De AIVD heeft direct maatregelen genomen om de gevolgen van het doorspelen van de informatie te beperken. Voor zover nu kan worden overzien is de schade voor lopende onderzoeken gering. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten van de Tweede Kamer van de zaak op de hoogte gebracht.