ROTTERDAM - De rechter-commissaris in Rotterdam heeft een 37-jarige man in bewaring gesteld die wordt verdacht van terroristische activiteiten. De man is zondagavond in Utrecht aangehouden, op hetzelfde moment dat de politie een inval deed bij een Marokkaans gezin in de Utrechtse Bucheliusstraat.

Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket vrijdag bekendgemaakt. De 37-jarige verdachte werd elders in de stad op straat gearresteerd. Deze arrestatie is tot dusver onopgemerkt gebleven. De man wordt ervan verdacht dat hij explosieven heeft vervoerd of in zijn bezit heeft gehad.

Explosieven

In de Bucheliusstraat heeft de politie gezocht naar explosieven. Deze werden niet gevonden. De vader, moeder en de 18-jarige zoon werden aangehouden en dinsdagmiddag vrijgelaten. Justitie heeft toegezegd de schade aan de woning te zullen vergoeden. De advocate van het gezin, L. Zegveld, vindt dat het optreden van politie en justitie disproportioneel is geweest.

Zegveld heeft eerder gezegd dat zij uit de verhoren van haar cliënten denkt te kunnen afleiden dat de tip die tot de inval leidde, te maken heeft met een voormalige collega van de zoon, uit de tijd dat hij op Schiphol werkte. Volgens Zegveld kreeg de moeder te horen dat er een zwarte tas met explosieven in de woning zou zijn afgeleverd. De advocate vermoedt dat justitie is afgegaan op oncontroleerbare informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Landelijk parket

Het landelijk parket wil de vermoedens van de raadsvrouw niet bevestigen. Ook op andere vragen over de vastzittende arrestant wil de woordvoerder in het belang van het onderzoek niet ingaan. Het parket heeft de vordering tot inbewaringstelling bij de rechter-commissaris eveneens gebaseerd op het belang van het onderzoek.

De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer heeft de verantwoordelijke ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) om opheldering omtrent de politieactie in de Bucheliusstraat gevraagd. De PvdA gaat ervan uit dat de opsporingsdiensten serieuze aanwijzingen hebben gehad om over te gaan tot een grootscheepse actie.