DEN HAAG - Defensie wil een derde Hercules-transportvliegtuig kopen. Dat meldde een woordvoerder van de luchtmacht. De luchtmacht heeft nu twee Hercules-toestellen op de vliegbasis Eindhoven. Het zou gaan om een nog redelijk nieuw tweedehands vliegtuig van de Britten. De aanschaf kan al zeer binnenkort rondkomen.

Defensie heeft momenteel twee C-130-Hercules toestellen en twee nog grotere KDC-10-tankervliegtuigen, die ook kunnen worden ingezet als transportvliegtuig. Minister Kamp besloot vorig jaar tot de aanschaf van een derde (tweedehandse) DC-10. Zo'n toestel wordt binnenkort overgenomen van de Amerikanen.

Internationaal is er grote behoefte aan strategische luchttransport. De toestellen kunnen troepen en materieel verplaatsen, wat belangrijk is nu Nederland steeds meer militairen ver weg heeft ingezet. De KDC-10-toestellen kunnen bovendien F-16-gevechtsvliegtuigen bijtanken in de lucht. Dat is essentieel voor operaties boven Afghanistan, die gevlogen worden vanaf een basis in buurland Kirgizië.

Momenteel zijn bijna 2500 militairen uitgezonden, van wie ruim 1300 in Irak en ongeveer 600 in Afghanistan en omgeving.