MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht heeft vrijdag de 13-jarige zwakbegaafde jongen J.B. uit Maastricht veroordeeld tot jeugd-tbs wegens poging tot moord op een 5-jarig meisje.

Het Openbaar Ministerie (OM) stelde twee weken geleden dat de jongen met voordachten rade heeft geprobeerd het meisje te wurgen, omdat hij die bewuste dag een touw had meegenomen. De aanklager vond dat hij in een gesloten inrichting moet worden behandeld. Volgens de verdediging moet de verdachte wel dichtbij de woonplaats van zijn familie worden behandeld. De rechtbank heeft in het vonnis als voorwaarde gesteld dat de inrichting geschikt moet zijn voor zwakzinnigen.

Zwakbegaafd

De jongen is sterk verminderd toerekeningsvatbaar, aldus het OM. Om die reden eiste de officier van justitie geen celstraf. De zwakbegaafde jongen zou op de middag van 20 april op een veldje in de Maastrichtse wijk Malberg het meisje hebben betast. Uit angst dat zij hem zou kunnen verraden, strikte hij een stuk touw om de nek van het meisje en duwde hij haar een helling af terwijl hij het touw vasthield. Toen het meisje niet meer bewoog, ging de jongen naar huis.

Het zwaargewonde meisje werd door een voorbijgangster gevonden. Nog dezelfde avond werd de jongen opgepakt. Het meisje werd verpleegd in het ziekenhuis in Maastricht en kreeg vervolgens psychiatrische behandeling.

Jeugd-tbs duurt minimaal twee jaar. Dan wordt bekeken of de behandeling wel of niet moet worden verlengd. De maximale duur van jeugd-tbs is zes jaar.