Drie arrestaties na aanslagen in Jakarta

De politie in Indonesië heeft drie mensen opgepakt die mogelijk betrokken waren bij de aanslagen in Jakarta donderdag.

De mannen zijn gearresteerd tijdens een inval in hun huizen meldt de lokale zender MetroTV op gezag van de politie.

Een politiechef zegt dat Indonesië moet oppassen voor de opkomst van IS in het land. De planner van de aanslagen zou Bahrun Naim zijn, een Indonesiër die in de Syrische stad Raqqa woont.

Volgens de politie is hij een belangrijk figuur en wordt verantwoordelijk gehouden voor het plannen van meerdere aanslagen in 2015 die de politie heeft weten te voorkomen.

Café

Vijf terroristen voerden donderdag aanvallen uit op een café en een politiestation in het centrum van de Indonesische hoofdstad.

Volgens de politie bliezen twee mannen zich op. De andere drie openden het vuur op politieagenten en voorbijgangers. Twee mensen kwamen daarbij om het leven. De drie aanvallers werden gedood tijdens een schotenwisseling met de politie.

Bij de aanslagen raakte een Nederlander zwaargewond. Volgens de NOS is de man inmiddels buiten levensgevaar. 

Opsporen

De autoriteiten in Indonesië zijn bezig met het opsporen en oprollen van terreurcellen die mogelijk banden hadden met de aanslagplegers. De terreurgroep waar de aanvallers lid van waren was klein en is 'geneutraliseerd', zei politiechef Tito Karnavian tegen BBC. Wel had de cel banden met andere groepen op de eilanden Sulawesi en Java.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door Islamitische Staat (IS). In een verklaring liet de terreurbeweging weten dat de aanval werd uitgevoerd door "militairen van het kalifaat" die als doelwit "burgers van de kruisvaarderscoalitie" hadden. Het duurde donderdag enkele uren voordat de politie de situatie onder controle had.

Video: Arrestanten worden weggevoerd door de politie

Lees meer over:
Tip de redactie