BRUSSEL - In Brussel is het in de nacht van donderdag op vrijdag voor de derde achtereenvolgende keer gekomen tot rellen met migrantenjongeren, die brandbommen gooiden naar de politie. Tien jongeren zijn aangehouden.

De rellen begonnen dinsdagavond nadat een tachtigjarige buurtbewoner de nacht ervoor een Marokkaans echtpaar had doodgeschoten.

Volgens buurtbewoners zou de politie erg laat hebben opgetreden. Na een protestmars van allochtone buurtbewoners heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Duquesne een onderzoek naar het politieoptreden gelast.

Vrijdagmiddag vindt de uitvaart van het echtpaar plaats. Burgemeester Clerfayt van de Brusselse deelgemeente Schaarbeek verwacht duizenden belangstellenden.

Tenten

In een park zijn enkele grote tenten opgetrokken om de deelnemers aan de uitvaartdienst te ontvangen. Het echtpaar wordt daarna begraven in Marokko. De familie van het overleden echtpaar had eerder opgeroepen tot kalmte en vooral jongeren gevraagd zich niet gewelddadig te gedragen.

De buurbewoner stichtte na de schietpartij brand in zijn eigen woning en kwam daarbij om het leven. Bij de schietpartij raakten ook twee van de vijf kinderen van het echtpaar lichtgewond. De dader stond in de buurt bekend om zijn racistische opvattingen.

Hij zou gehandeld hebben uit frustratie over het feit dat de extreemrechtse Franse kandidaat Jean-Marie Le Pen de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen had verloren.