DEN HAAG - De Nederlandse politie heeft geen vaste richtlijn voor het dragen van een kogelwerend vest. In iedere politieauto liggen twee kogelwerende vesten. Op het moment dat een agent op een situatie afgaat waarvan hij vermoedt dat er gevaar voor vuurwapengebruik bestaat, trekt hij het aan.

Het dragen van zo'n vest is geen standaard, zegt C. den Bakker, woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen. De vesten zijn zwaar en beperken de agent in zijn bewegingsvrijheid.

Den Bakker: "In Nederland bestaat geen aanleiding om altijd met een kogelwerend vest te lopen. Het zijn echt uitzonderingen. Als een agent op een bankoverval af moet, of op een melding van een schietpartij in een café, dan trekt hij zo'n vest aan. Als er sprake is of lijkt van een gevaarlijke situatie, wordt dat door de meldkamer doorgegeven aan de betrokken agent. Dan is het eerst vest aantrekken en dan pas aanrijden."

Korpsen

Een aantal korpsen werkt sinds enige tijd met steekwerende vesten, zegt Den Bakker, bijvoorbeeld tijdens politie-inzet bij voetbalwedstrijden. De minister van Binnenlandse Zaken buigt zich nog over een landelijk geldende instructie voor het gebruik van het steekwerend vest en is nog in overleg met de bonden.

Het is nog niet duidelijk welk type steekwerend vest aan de uitrusting van de politie zal worden toegevoegd en wanneer dit gedragen moet worden. Alleen leden van arrestatieteams (AT's) hebben standaard een kogelwerend vest aan. AT's worden ingezet bij het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten. In 1997 raakte een vrouwelijk AT-lid dodelijk gewond bij de arrestatie van een verdachte in Den Haag. De schutter werd veroordeeld tot een levenslange celstraf.