ROTTERDAM - Onder grote belangstelling is vrijdag rond 11.25 uur is in Rotterdam de begrafenisstoet vertrokken van de vermoorde lijsttrekker Pim Fortuyn. Op de Erasmusbrug, het startpunt van de stoet, stonden al een paar duizend mensen. De Rotterdamse politie schat dat er tienduizenden mensen bij de begrafenisstoet aanwezig waren.

Bekijk video

De gesloten kist werd vervoerd in een witte Amerikaanse auto. Als volgauto's dienen een aantal witte limousines. Als de wagens langs de menigte trekken, wordt er veelvuldig geapplaudiseerd en worden bloemen op de lijkwagen gegooid.

De stoet voerde verder langs de Stokkenbrug, Coolsingel, Weena, Beukelsdijk, G.W. Burgerplein, Beukelsdijk, Heemraadssingel en Mathenesserlaan. Daar, in de kathedrale kerk H.H. Laurentius en Elisabeth, is de eucharistieviering inmiddels begonnen.

Die dienst is alleen toegankelijk voor genodigden, maar is rechtstreeks via tv te volgen. Burgemeester A. Hertog van Velsen riep daarom eerder deze week iedereen op niet naar de begrafenis van Pim Fortuyn te gaan. Die is vrijdagmiddag in Driehuis.

"Belangstellenden worden er met nadruk op gewezen dat de dienst uitsluitend toegankelijk is voor genodigden. De dienst is uitsluitend live te volgen via radio en televisie", aldus de gemeente Rotterdam.

Begeleiding

De begrafenis zelf vindt vrijdagmiddag plaats in Driehuis gemeente Velsen. Daar is de stoet inmiddels naar op weg. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) begeleidt de rouwstoet met tien motoren en tien auto's. De auto's worden vooral ingezet bij het blokkeren van toeritten en het beveiligen van bruggen en viaducten, zo maakte een KLPD-woordvoerder bekend.

De rouwstoet voert vanaf de Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam naar de begraafplaats langs de A20 (ring Rotterdam) naar de A13 (Rotterdam-Rijswijk), A4 (Rijswijk-Badhoevedorp) en A9 (Badhoevedorp-Velsen). Het KLPD probeert zo min mogelijk verkeershinder te veroorzaken op de snelwegen, zo meldde de woordvoerder.

Politie

Het KLPD (Korps Landelijke Politiediensten) begeleidt vrijdag de rouwstoet met het stoffelijk overschot van Pim Fortuyn met tien motoren en tien auto's. De auto's worden vooral ingezet bij het blokkeren van toeritten en het beveiligen van bruggen en viaducten, zo maakte een KLPD-woordvoerder bekend.

Belangstellenden

Ruim 20.000 belangstellenden uit het hele land namen donderdag al afscheid van de politicus. Ook bleven de mensen donderdag komen om het overlijdensregister te tekenen. Volgens de gemeente hadden ruim 65.000 bezoekers aan het eind van de donderdagmiddag het register getekend.

Meer dan 200.000 mensen hebben inmiddels hun medeleven laten bijken via twee internetsites. Ook de site van radiozender 3FM was druk bezocht. Die ontving zo'n 100.000 e-mails met steunbetuigingen en commentaren op de moord.

De NOS en RTL Nieuws zenden de begrafenis rechtstreeks uit. De uitzending op Nederland 2 begint om 10.50 uur. Op RTL 5 begint de uitzending vanaf 10.45 uur.


Teken hier het condoleanceregister

/NIEUWSCondoleanceregisters op internet druk bezochtEmotionele scènes bij afscheid van Fortuyn (video)

/DOSSIERFortuyn