CORAL GABLES - De Democratische presidentskandidaat John Kerry lijkt goed te hebben gescoord in zijn debat met president Bush. In eerste peilingen komt hij als winnaar naar voren. Op de website van MSNBC krijgt Kerry de steun van 72 procent van de kijkers. Even na 05.00 uur Nederlandse tijd hadden bijna 180.000 mensen gestemd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Commentatoren op andere zenders als CNN en FoxNews vonden ook dat Kerry het goed deed, maar dat hij zeker niet beter was dan Bush. CNN peilde ook de stemming onder een kleine groep van kiezers die nog geen keuze heeft gemaakt.

Struikelen

De Amerikaanse presidentskandidaten Bush en Kerry hadden in hun eerste tv-debat vrijdagochtend beiden moeite om Osama bin Laden en Saddam Hussein uit elkaar te houden. Kerry haalde beide namen door elkaar toen hij wilde aangeven wie nu eigenlijk centraal staat in de strijd tegen terrorisme. Bush maakte kort erop dezelfde fout.

Preventieve oorlog

President Bush sluit niet uit dat de VS net als tegen Irak een nieuwe preventieve oorlog" moeten voeren. "Ik hoop van niet. Als ik zo daadkrachtig blijf optreden zal de kans wel steeds kleiner worden", aldus het Amerikaanse staatshoofd in zijn televisiedebat met John Kerry. "Mijn taak is dit land te beschermen en dat zal ik ook doen".

Kerry erkende dat een Amerikaanse president altijd het recht heeft een preventieve oorlog te beginnen. Van dat recht zal hij ook gebruik maken, mocht dat nodig zijn als hij president is. Kerry tekende wel aan dat de aanleiding ..geloofwaardig" moet zijn en dat er brede internationale steun moet zijn.

'Vriend Vladimir'

John Kerry heeft zich kritisch uitgelaten over Rusland. Volgens de senator is het land van groot belang als bondgenoot, maar tegelijkertijd moet volgens Kerry duidelijk zijn dat president Poetin de democratische uitgangspunten ook aantast door onder meer zijn oppositie buitenspel te zetten.

Kerry reageerde daarmee opmerkingen van Bush die steeds zijn "vriend Vladimir" aanhaalde als iemand met wie hij als wereldleider uiterst goede contacten onderhoudt.