Burgemeester Van der Laan gaat de aangekondigde demonstratie van anti-islambeweging Pegida toestaan. Of dit ook op de Dam mag gebeuren, de door Pegida gewenste locatie, is nog niet besloten. 

Dat liet burgemeester Van der Laan vrijdagavond aan AT5 weten.

Van der Laan zei dat hij vindt dat hij zich niet moet bemoeien met de inhoud waarover mensen willen demonstreren. "We hebben demonstratievrijheid en ik moet ervoor zorgen dat iedereen zijn vrijheid kan gebruiken. Ik kan er wel van alles van vinden en ik kan u verklappen, zonder iets te zeggen, dat ik er van alles van vind. Maar dat is niet mijn taak, om er iets van te vinden. Ik moet zorgen dat het gewoon kan gebeuren."

Pegida kondigde begin deze week aan op zaterdag 6 februari op de Dam te willen demonstreren. Op de facebookpagina van Pegida wordt gezegd dat de demonstratie georganiseerd wordt vanuit de Europese beweging.

Dat zou kunnen betekenen dat ook Pegida-aanhangers van buiten Nederland naar de stad komen. Een grote Pegidabetoging in Utrecht in oktober ontaarde in rellen toen tegendemonstranten Pegida-aanhangers opzochten. 

Tegendemonstratie

De burgemeester liet weten dat er inmiddels ook een tegendemonstratie is aangekondigd. "Dan moet je zorgen dat het in goede banen geleid wordt, dat iedereen zijn geluid kan laten horen zonder dat ze elkaar in de haren vliegen. Dat heeft met fysieke afstand te maken. We gaan hierover nog praten met het Openbaar Ministerie en de politie."

Of de Pegidademonstratie op de Dam mag plaatsvinden wordt besloten na een vergadering van de driehoek. "Ik zeg niets over de Dam, het kan zijn dat er al demonstraties zijn op de Dam die eerder zijn aangemeld", aldus Van der Laan. "Wij zeggen altijd, het recht op demonstreren en vrijheid van meningsuiting is bijkans heilig, als men zich maar aan de wet houdt."

Behalve in Amsterdam wil Pegida de komende tijd ook gaan demonstreren in Utrecht en Apeldoorn.

Bekijk de video:

Pegida mag demonstreren in Amsterdam
Pegida mag demonstreren in Amsterdam