AMSTERDAM/BREDA - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft donderdagmiddag videobanden van beveiligingscamera's van Hotel Brabant in Breda opgehaald.

Twee getuigen, onder wie een medewerkster van het hotel, zeggen de verdachte van de moord op Fortuyn maandagmiddag te hebben gezien op een verkiezingsbijeenkomst met de politicus. Justitie onderzoekt of dit juist is.

Fortuyn was maandag enkele uren voor zijn dood te gast op een door het regionale dagblad BN/De Stem georganiseerde ontmoeting met lezers van de krant. Zeker twee getuigen beweren dat ze verdachte Volkert van der G. daar ook hebben gezien, zo meldt onder andere
Omroep Brabant

Volgens de medewerkster van het hotel die Van der G. meent te hebben gezien, viel de man op door "vreemd gedrag". De andere getuige, een medewerker van een naast het hotel gelegen autobedrijf zegt dat hij de verdachte op het parkeerterrein met twee andere mannen heeft zien praten.

Tassen

Fortuyn vond beveiliging niet nodig maar het dagblad had hier toch voor gezorgd. Eigen beveiligingsmedewerkers van de krant doorzochten onder meer tassen van aanwezigen. Ook controleerden ze of de aanwezigen op een lijst stonden. Lezers moesten zich van tevoren aanmelden.

Drie medewerkers van het beveiligingsbedrijf bleven steeds in de buurt van Fortuyn. Ook kwam en ging de LPF-lijsttrekker op hun verzoek via de achteringang van het hotel.

Een woordvoerder van het OM bevestigt dat twee getuigen stellen dat ze Van der G. maandagmidag in de buurt van het hotel hebben gezien.

"Dat is voor ons reden geweest om de beveiligingsbanden op te vragen. Ook worden de twee getuigen op korte termijn verhoord. We denken snel uitsluitsel te hebben of hij het ook geweest is", aldus de woordvoerder. Het hotel gaf volgens hem de videobanden zonder problemen mee.

/NIEUWSDrie LPF-kandidaten ondergedoken

/DOSSIERFortuyn