BAGDAD - Bij drie opeenvolgende explosies aan de westkant van Bagdad zijn donderdag zeker 42 doden gevallen, op zeven na allemaal kinderen. Dat zeggen het Amerikaanse leger en hulpverleners. Ongeveer 140 mensen zijn gewond geraakt, onder wie tien Amerikaanse militairen.

Bekijk video:
Breedband / Modem

Twee autobommen en een bom die langs de weg was geplaatst gingen kort na elkaar af in de wijk Al-Amel, op een plek waar net de voltooiing van een nieuw rioleringsstelsel werd gevierd. De viering werd bijgewoond door leden van de nieuwe Iraakse krijgsmacht. De bommen gingen af op een moment dat een Amerikaans legerkonvooi passeerde.

Resten

Direct na de aanslagen bracht een Amerikaanse legerhelikopter een aantal gewonden in veiligheid, terwijl andere helikopters boven het gebied cirkelden. Omwonenden zochten naar menselijke resten.

Een paar uur eerder ging in Abu Ghraib, eveneens ten westen van Bagdad, ook een autobom af. Een Amerikaanse militair en twee Iraakse politieagenten kwamen daarbij om. Meer dan zestig mensen raakten gewond. In een buurt waarin zich onder meer het kantoor van de burgemeester en een politiebureau bevinden blies de dader zich op in zijn auto. Onder de gewonden zijn vier Amerikaanse militairen.

Autobom

Ook in de noordelijke stad Talafar ging een autobom af. Daarbij vielen volgens de politie en hulpverleners vier doden en zestien gewonden.

In een reactie op de berichten over de aanslagen in Bagdad van donderdag zei vice-minister van binnenlandse zaken Hussein Ali Kamal dat de intense militaire druk die het Amerikaanse en Iraakse leger op de opstandige stad Fallujah legt, de rebellen doet uitwijken naar de Iraakse hoofdstad. "Ze hebben geen ander doel dan zo veel mogelijk Irakezen te vermoorden", zei hij.

Ontvoerd

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera meldde donderdagavond dat het Islamitisch Leger in Irak opnieuw tien mensen heeft ontvoerd. Het zou gaan om zes Irakezen, twee Libanezen en twee Indonesische vrouwen, allen medewerkers van het elektriciteitsbedrijf Jibl.

Al-Jazeera toonde beelden van drie van de tien gijzelaars. Alleen het Libanese ministerie van buitenlandse zaken kon bevestigen dat onder de gijzelaars twee Libanezen zijn.