AMSTERDAM - De verdachte van de moord op Pim Fortuyn, de -jarige Volkert van der Graaf, wordt bijgestaan door de drie advocaten A. Franken, B. Böhler en V. Koppe. Dat heeft het kantoor van de drie raadslieden donderdag officieel bevestigd.

Advocaat Franken leidt de verdediging. De advocaten willen de media verder niet te woord staan.

Het Amsterdamse advocatenkantoor is bekend door de juridische bijstand die de advocaten verleenden in een aantal geruchtmakende zaken.

Zo is B. Böhler gespecialiseerd in internationaal recht. Zij gaf leiding aan een team van vijf advocaten die PKK-leider Öcalan bijstonden toen die zijn uitlevering aan Turkije aanvocht.

V. Koppe verdedigde enkele verdachten in de beursfraudezaak Clickfonds. Op het moment vertegenwoordigt hij de vermeende ETA-terrorist die vlak voor het huwelijk van prinses Máxima en kroonprins Willem-Alexander is aangehouden in krakersbolwerk Vrankrijk.

Advocaat M. Pestman, ook werkzaam op het kantoor, staat vaak linkse activisten bij, zoals in 1996 de redacteuren van het actieblad Ravage. Het blad had een oproep geplaatst van het Earth Liberation Front (ELF) om sabotageacties te plegen tegen milieu- en dieronvriendelijke bedrijven.

Tijdens het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander was Pestman als raadsman van de deelnemers aan de zogenaamde Witte-Pleinmanifestatie het hele weekeinde in de weer met het bezoeken van arrestanten, onder wie de zogenaamde 'Witte Waterwerper'. Deze 27-jarige man gooide met witte smurrie naar de gouden koets van het bruidspaar.

/DOSSIERFortuyn