ENSCHEDE - De man die er van verdacht wordt donderdagmiddag in Enschede twee agenten te hebben neergeschoten, komt uit Duitsland. Het gaat om een 45-jarige man die op de plek van het misdrijf betrokken was bij een drugsdeal. Dit heeft de politie Twente donderdagavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt.


Foto: Hilco J. Klinkert

De twee agenten zijn rond drie uur 's middags neergeschoten. Een van hen is in het ziekenhuis overleden, de ander verkeert in zorgwekkende toestand, aldus de politie.

Het is niet bekend uit welke plaats de Duitser komt. De politie liep hem bij een routinecontrole in het winkelcentrum Noorderhagen tegen het lijf. Volgens korpschef W. van Uden was de verdachte op dat moment bezig met een drugsdeal. De man trok een wapen en loste een fataal schot in de borst van de brigadier. Daarna zette de politie de achtervolging in.

Enkele honderden meters verderop kwam het tot een schietpartij, waarbij een tweede agent in zijn hoofd werd getroffen. In eerste instantie ging de politie de confrontatie aan zonder kogelwerende vesten. Een tweede groep agenten die werd ingezet, droeg die wel.

De straat waar de eerste schietpartij plaatsvond, ligt in een normale buurt, aldus Marcella Vrolijk (21) en Niek ter Bille (23), die de schoten hebben gehoord. De politie heeft de Irenepromenade met tien winkels, waar de eerste agent werd neergeschoten, afgezet. Ook de bewoners kunnen niet langs de versperring. De politie is bezig met een sporenonderzoek.

De tweede schietpartij zou volgens een ooggetuige hebben plaatsgehad op het schoolplein van de school Het Zeggelt aan de Blijdensteinlaan. Daar zouden op dat moment ongeveer honderd kinderen aanwezig zijn geweest.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) sprak donderdag zijn afschuw uit over de dood van de politieman. "Hier past alleen zwijgen." De bewindsman constateert de afgelopen jaren een "schrikbarende" toename van het geweld tegen overheidsdienaren, zoals politieagenten, brandweerlieden en baliepersoneel.

Daar moet iets tegen gebeuren, vindt hij. In de eerste plaats denkt de bewindsman aan een toename van de weerbaarheid. "We moeten het publiek erop wijzen dat dit gedrag niet kan."

Aan de politie ligt het niet, meent Remkes. "Die is goed toegerust, maar het risico nul bestaat natuurlijk niet." Burgemeester J. Mans van Enschede sprak van "een vreselijk drama".