MOSKOU - De Russische regering heeft donderdag zijn goedkeuring gegeven aan het Kyoto-protocol over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Russische media hebben dat gemeld. Het kabinet heeft een ontwerp van het protocol naar het parlement gestuurd, dat het akkoord moet ratificeren.

Het persbureau Interfax meldde dat nog onduidelijk is wanneer het parlement, (de Doema) het protocol zal ratificeren. De pro-Kremlin partij Verenigd Rusland heeft in de Doema de absolute meerderheid, waardoor ondertekening van het klimaatverdrag waarschijnlijk lijkt. Volgens Interfax hebben Russische ministeries op het gebied van milieu na ratificatie drie maanden nodig om de maatregelen uit te werken waaraan Moskou moet voldoen.

Het Kyoto-verdrag, dat in 1997 werd getekend in Japan, kan pas in werking treden als Rusland deel gaat uit maken van de overeenkomst. Om de maatregelen te kunnen uitvoeren moeten zeker 55 landen, die samen verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van tenminste 55 procent van de CO2, meedoen. De VS hebben in 2001 laten weten het verdrag niet te zullen ondertekenen.

Moskou heeft lange tijd twijfel gezaaid over de bereidheid Kyoto te ratificeren. In mei liet president Poetin echter weten vaart te zetten achter de ratificatie. Dat gebeurde na de beslissing van de Europese Unie om Rusland te steunen in de poging lid te worden van de Wereldhandelsorganisatie.