AMSTERDAM - Groot-Brittannië is niet bereid losgeld te betalen of politieke eisen in te willigen voor de vrijlating van de in Irak gegijzelde Brit Kenneth Bigley. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw donderdag gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Straw zei te begrijpen dat de opstelling van de regering voor Bigleys familie moeilijk te verteren is, maar hij zei ook dat er nog veel meer mensen ontvoerd zouden worden als de regering aan de ontvoerders zou toegeven. "De wereld zou dan minder veilig zijn", aldus Straw tegenover de BBC. Italië zou voor de vrijlating van twee in Irak gegijzelde hulpverleensters een miljoen euro losgeld hebben betaald, al wordt dit officieel ontkend. De twee vrouwen kwamen dinsdag na drie weken vrij.

Kenneth Bigley, die in Irak voor het bouwbedrijf Gulf Services werkte, werd op 16 september in Bagdad samen met twee Amerikaanse collega's ontvoerd. De twee Amerikanen zijn inmiddels onthoofd en de ontvoerders hebben gedreigd ook Bigley te onthoofden als niet alle vrouwen worden vrijgelaten uit door de Amerikanen gerunde gevangenissen in Irak.