NEW YORK - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft maandag een raket afgevuurd op de voormalige Afghaanse premier Gulbuddin Hekmatyar. Amerikaanse functionarsissen hebben dit gezegd, zo heeft het dagblad The New York Times op donderdag bericht.

Een onbemand toestel schoot op Hekmatyar in de buurt van Kabul. Hij heeft de moordaanslag echter overleefd.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat de Amerikanen in de strijd in Afghanistan een man in het vizier nemen die geen banden heeft met de verguisde Taliban of de strijders van Osama bin Ladens al-Qaeda.

Het beoogde slachtoffer is leider van een radicaal partijtje van de Pathaanse bevolkingsgrgoep, de Hezb-i-Islami. Hij is een fel tegenstander van de huidige overgangsregering en van de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Afghanistan.

Volgens Washington beraamden leden van zijn partij aanslagen op de huidige leider van de overgangsregering Hamid Karzai en op de recent teruggekeerde ex-koning Zahir Shah.

Hekmatyar kwam zelf in de afgelopen weken terug uit balllingschap in Iran. Karzai is volgens Hekmatyar een marionet van buitenlandse bezetters. Hekmatyar verkiest naar eigen zeggen "binnenlandse strijd boven buitenlandse bezetting."