In een flat aan de Nachtegaalstraat in Drachten is zondagavond een explosie geweest op de eerste verdieping. Eén persoon is daarbij gewond geraakt. De flat is voorlopig onbewoonbaar waardoor bewoners elders moeten slapen.

Update 2.50: Flat voorlopig onbewoonbaar en politie laat weten dat vuurwerk geen oorzaak van explosie was.

​De gewonde is met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. Verder worden er geen personen vermist, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

De brandweer heeft alle appartementen doorzocht, maar ook daar niemand aangetroffen. Maandag wordt voor de zekerheid nog tussen het puin voor de flat gezocht.

Zeker acht van de tientallen woningen waaruit de flat aan de Nachtegaalstraat bestaat, zijn beschadigd. De voor- en achterzijde van het pand zijn zwaar getroffen, en er is sprake van instortingsgevaar. De brandweer heeft het pand daar waar mogelijk gestut en afgezet.

Het wordt vannacht bewaakt. "Het is heel erg onveilig", aldus een woordvoerder. De ravage rondom de flat is enorm, zo blijkt uit foto's op Twitter. Brokstukken liggen tot tientallen meters ver. Ook raakten meerdere auto's en een parkeermeter beschadigd.

Oorzaak

Hoeveel mensen zijn getroffen door het incident is bij de brandweer niet bekend. Wel is duidelijk dat veel mensen de nacht van zondag op maandag bij vrienden, familie of kennissen doorbrengen. Zeker tien anderen zijn door de gemeente Smallingerland in een hotel ondergebracht.

Over de oorzaak van de explosie is nog geen duidelijkheid. Buurtbewoners verklaren tegenover lokale media dat het waarschijnlijk om een gasexplosie gaat. De politie heeft wel duidelijk gemaakt dat vuurwerk niet de oorzaak was.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze via NUfoto