HONGKONG - De communistische partij van China wil meer grip krijgen op Hongkong. Volgens verscheidene kranten donderdagochtend in de voormalige Britse kroonkolonie heeft Peking een nieuw beleid geformuleerd dat voorziet in een actievere bemoeienis met de nu deels autonome metropool.

Sinds de Britten in 1997 Hongkong overdroegen aan China is de "Speciale Administratieve Regio" het middelpunt van een opvallend politieke experiment. China hanteert voor Hongkong het principe van "een land, twee systemen", wat betekent dat de communistische partij vanuit Peking de echte baas is, maar dat het zeer kapitalistische Hongkong, althans formeel tot 2047, een hoge mate van autonomie behoudt. Tung Chee-Hwa is door Peking in Hongkong neergezet als plaatselijke zetbaas, de Chief Executive.

'Verkiezingen'

De inwoners van Hongkong konden eerder deze maand naar de stembus om een nieuwe volksvertegenwoordiging te kiezen, maar het was al bij voorbaat zeker dat de pro-Peking-partijen zouden winnen.

Eerder dit jaar gingen honderdduizenden Hongkongers de straat op om directe verkiezingen te eisen en vorig jaar was er een massabetoging tegen een voorgestelde nieuwe veiligheidswet die volgens de tegenstanders de burgerrechten aantast.

Er broeit iets

Deze uitingen van publieke onvrede waren volgens commentatoren in Hongkong opvallende tekenen dat er iets broeit in de bruisende metropool. Kennelijk vinden ze dat ook in Peking. De machthebbers aldaar zien volgens politiek commentatoren in Hongkong in elk geval reden de teugels aan te trekken.

Tegelijkertijd zou Peking "de sociale orde" in Hongkong willen verbeteren door meer vertrouwen van de bevolking te verwerven in de bestuurders van de stad. Hoe dat gaat gebeuren, is overigens nog onduidelijk.