Tegenstanders van Islamitische Staat (IS) hebben zaterdag een stuwdam ten westen van de stad Raqqa veroverd op de jihadisten.

De Tishreen-dam in de rivier de Eufraat is met luchtsteun van Amerikaanse en andere buitenlandse vliegtuigen zaterdag in handen gevallen van Koerdische en Arabische strijders, meldde een woordvoerder van de Democratische Strijdkrachten van Syrië, kolonel Talal Selo.

Het is een gevoelig verlies voor de soennitische extremisten van IS. Zij hebben hun hoofdkwartier stroomafwaarts in Raqqa, circa 80 kilometer ten zuidoosten van de Tishreen-dam.

De dam vormt daarnaast ook een belangrijke wegverbinding tussen de oevers van de rivier en geeft, vanuit Raqqa gezien, toegang tot het noordwesten van Syrië.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door In60seconds

Irak

Ondertussen vechten troepen van het Iraakse leger in het in Irak gelegen Ramadi ook nog altijd tegen IS. De stad is al sinds mei van dit jaar in handen van de jihadisten. 

Al enkele dagen proberen Iraakse grondtroepen de stad helemaal in handen te krijgen. Het offensief om IS te verdrijven startte vijf dagen geleden en inmiddels zijn grote delen van Ramadi weer in handen van Irak, maar IS levert veel tegenstand. 

Toch rukken de grondtroepen langzamerhand steeds verder op naar een overheidsgebouw in Ramadi. Momenteel zou het leger nog zo'n halve kilometer van het strategisch gelegen gebouw verwijderd zijn.

Boodschap al-Baghdadi

In een zaterdag verspreide boodschap die van de geestelijk leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bark al-Baghdadi, zou zijn, wordt echter gesteld dat het uitstekend gaat met het 'kalifaat' van al-Baghdadi's beweging.

"Hoe heviger de oorlog tegen de beweging wordt gevoerd, des te sterker en zuiverder wordt IS" zo wordt gesproken over de strijd. Hij betoogt dat de hele wereld in het geweer tegen IS is. "Het is geen kruisvaardersoorlog meer tegen ons, want de hele wereld bestrijdt ons nu.''

De beweging wordt volgens de boodschap niet zwakker maar sterker door de luchtaanvallen die onder meer door de VS, Rusland, Syrië en andere partijen worden uitgevoerd.

In de boodschap die via kanalen van IS is verspreid, bedreigt al-Baghdadi ook Israël. "Met Gods hulp komen we elke dag dichterbij. De Israëli's zien ons binnenkort in Palestina komen", aldus al-Baghdadi. "De Israëli's dachten dat we Palestina zouden vergeten en dat we zijn afgeleid, maar dat is niet zo. We hebben Palestina geen moment vergeten".

Al-Baghdadi riep ook de bevolking van Saudi-Arabië op in opstand te komen tegen "de afvallige tirannen". Daarmee bedoelt hij de regerende familie al-Saud. Die pro-westerse stam is vaak het doelwit van al-Baghdadi's toorn. Volgens waarnemers lijkt het inderdaad een toespraak van al-Baghdadi zelf en is die afgaande op enkele opmerkingen uit de rede hoogstwaarschijnlijk na 15 december opgenomen.