BRUSSEL - In de Brusselse deelgemeente Schaarbeek is het in de nacht van woensdag op donderdag gekomen tot rellen tussen de politie en een honderdtal migrantenjongeren. Zij wilden protesteren tegen de moord op een Marokkaans echtpaar uit de buurt.

Bij het protest werden twee auto's in brand gestoken en raakte een politieagent gewond.

De avond ervoor gooiden onbekende migrantenjongeren al een brandbom naar een centrum van Jehovah's Getuigen en kwam het tot opstootjes met de politie. Daarbij raakte toen ook een agent gewond.

De jongeren vinden evenals andere buurtbewoners dat de politie niet snel is opgetreden toen een tachtigjarige man in de nacht van maandag op dinsdag in een aanval van woede kogels afvuurde op een Marokkaans echtpaar, dat daarbij om het leven kwam.

Ook raakten twee van hun vijf kinderen gewond. De schutter stak daarop zijn woning in brand en kwam daarbij zelf om het leven.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Duquesne heeft inmiddels een onderzoek bevolen naar het optreden van de politie van Schaarbeek. Burgemeester Clerfayt van Schaarbeek wist dinsdagoverdag de rust in de buurt bij het Brussels Noordstation nog te bewaren door samen met de Marokkaanse ambassadeur in België een minuut stilte in acht te nemen.

De Belgische regering heeft de moord inmiddels zwaar veroordeeld. De dader stond in de buurt bekend als racist. Hij zou in een dronken bui zijn woede hebben willen uiten over het verlies van de extreemrechtse kandidaat Jean-Marie Le Pen in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen van zondag.