DEN HAAG - Tientallen Nederlandse hindoe-organisaties hebben maandag en dinsdag over de post een dreigbrief met wit poeder ontvangen. Dit zegt R. Bhondoe, voorzitter van de hindoe-welzijnsorganisatie Uday en tot voor kort algemeen secretaris van de Hindoeraad Nederland (HRN) in Den Haag.

Bhondoe kreeg persoonlijk een brief. Hij vergeleek deze met andere verzendingen en concludeerde dat de inhoud overeenkwam.

De auteur eist volgens Bhondoe onder meer dat de hindoestaanse organisaties zichzelf binnen drie weken opheffen en dreigt hindoes die deze eis negeren, "in de naam van Allah" te vermoorden. Het document is ondertekend met Al Kaida-afdeling Nederland, verklaarde Bhondoe woensdag.

Voorzitter van de HRN, T. Bissessur, zei in overleg met de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) geen uitspraken te doen over de zaak.

Huidig algemeen secretaris Chan Ramlala van de HRN wilde nog wel kwijt dat HRN dinsdagavond heeft besloten aangifte te doen van de post. "We nemen de dreigementen uiterst serieus" zei hij.

De politie Den Haag wilde "in het belang van de zaak" geen mededelingen doen.

Bhondoe kwam woensdagavond met twintig hindoestaanse organisaties uit Rotterdam en uit Den Haag en omstreken bij elkaar om over de dreigbrief te praten. Achttien van deze organisaties hadden van de ontvangst van de brief reeds aangifte gedaan bij de politie, de laatste twee spraken met de rest af dit zo snel mogelijk te doen.

De organisaties kwamen ook overeen een bezorgde brief te sturen aan de burgemeesters Deetman van Den Haag en Opstelten van Rotterdam.