ROTTERDAM - Om half drie donderdagmiddag, een half uur eerder dan gepland, zijn de deuren van de kathedraal in Rotterdam waar Pim Fortuyn ligt opgebaard, open gegaan om de duizenden gelegenheid te geven om afscheid te nemen van de vermoorde politicus.

Rond die tijd hadden naar schatting al 20.000 mensen zich verzameld bij de kathedraal. De politie verwacht dat ongeveer 100.000 mensen een laatste eerbetoon aan Fortuyn zullen brengen. Rond 16.00 uur nam ook burgemeester Opstelten afscheid van Fortuyn.

De sfeer bij de kathedraal is waardig. Mensen komen ontdaan en soms huilend weer naar buiten. Men kan tot 21.30 afscheid nemen van Fortuyn.

Bij het huis van Fortuyn hebben zich naar schatting zesduizend mensen verzameld. Daar heeft ook iemand onbekenden papieren opgehangen met daarop voluit de naam van de verdachte en een foto van zijn gezicht. Daaronder staat geschreven 'moordenaar van het volk'.

Er zijn mensen vanuit heel het land naar Rotterdam gekomen om Fortuyn de laatste eer te bewijzen. Limburgers en inwoners uit Twente vertrokken 's ochtends vroeg om op tijd in Rotterdam te zijn.

De politie haalde onder luid applaus van omstanders een man uit de rij. De man zou hebben voorgedrongen en zou zich hebben voorgedaan als lid van de organisatie.

FM-diskjockey Ruud de Wild, die getuige was van de moord op Fortuyn, en zijn medepresentatoren Jeroen Kijk in de Vegte en Sander de Heer hebben besloten ook vrijdag het BNN-programma Ruuddewild.nl niet te presenteren. Dat heeft een woordvoerder van BNN donderdag bevestigd.

De gemeente heeft inmiddels de gelegenheid voor het tekenen van het condoleanceregister voor Pim Fortuyn nog verder uitgebreid. Op het stadhuis zijn ondertussen dertig plekken ingericht om een laatste groet op te schrijven. Desondanks staan er ook donderdag rond het middaguur weer rijen met mensen die willen tekenen. Het stadhuis blijft donderdag nog tot 23.00 uur open.

Openbaar vervoerder RET in Rotterdam houdt er donderdag rekening mee dat veel mensen afscheid willen nemen van Pim Fortuyn. Bussen en trams worden omgeleid.

"Het toeval wil dat er net werkzaamheden aan de rails bij het Mathenesserplein zijn. Daarom waren er al omleidingen gepland", zegt een woordvoerster.

Ook zal RET anticiperen op de laatste tocht van Fortuyn door Rotterdam.

Campagne hervatten

Vice-premier Borst vindt dat de verkiezingscampagne na de begrafenis van Pim Fortuyn moet worden hervat. Borst zei dat woensdag in het televisieprogramma B & W.

Na de moord op de nummer één van de Lijst Pim Fortuyn besloten de politieke partijen de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 15 mei te staken. De D66-minister zei dat in strijd te achten met de voorlichting die de partijen in de aanloop voor verkiezingen moeten verstrekken.

Na de begrafenis van Fortuyn op vrijdag zouden de partijen op "rustige manier" campagne moeten kunnen voeren, vindt Borst.

Het laatste lijsttrekkersdebat, daags voor de verkiezingen, zou dan alsnog kunnen doorgaan.

Hitlijst

Een aantal kandidaten op de Lijst Pim Fortuyn (LPF) wordt extra beveiligd. Dat heeft LPF-bestuurslid P. Langendam woensdag in het televisieprogramma Nova gezegd.

Langendam zei van Justitie te hebben vernomen dat een aantal kandidaat-Tweede-Kamerleden op een 'hitlijst' staat. Hij wilde niet zeggen om welke kandidaten het gaat.

/DOSSIERFortuyn