LONDEN - De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft woensdag een nieuwe videoband uitgezonden met opnames van de in Irak ontvoerde Brit Kenneth Bigley. Ineengedoken in een kooi noemde hij de Britse premier Blair "een leugenaar", die niets deed om hem vrij te krijgen.

Bekijk video:
Breedband / Modem

De 62-jarige Bigley riep Blair op om alsnog de eis van de gijzelnemers, de vrijlating van vrouwelijke Iraakse gevangenen, in te willigen. Hij voegde eraan toe dat zijn ontvoerders hem niet willen doden.

Vrijlaten

Eerder op de dag zei een in Nederland wonende broer van Bigley, Paul, dat op internet een bericht is verschenen waarin de ontvoerders suggereren dat ze hun gijzelaar willen vrijlaten.

De Brit schatte de authenticiteit van het bericht in op "90 procent". "Als dit waar is, zal Ken gewoon ergens opduiken en dat is waar we op wachten", zei hij tegen de Britse televisiezender ITV.

Contact

De Britse premier Tony Blair liet woensdag weten dat de regering probeert contact te leggen met de ontvoerders van de 62-jarige Bigley.

"We doen wat we kunnen, maar het is beter niet te veel in details te treden", aldus de premier in de marge van het Labour-partijcongres. Een probleem is dat de ontvoerders leden van een terreurgroep zijn en niet uit Irak komen, aldus Blair. "Het zijn geen Irakezen."

Topterrorist

Bigley werd op 16 september samen met twee Amerikanen in de Iraakse hoofdstad Bagdad ontvoerd. De Amerikanen, Eugene Armstrong en Jack Hensley, werden kort daarna onthoofd. De groepering van de Jordaanse topterrorist Abu Musab al-Zarqawi heeft die moorden opgeëist.