UTRECHT - Advocaat L. Zegveld van het Marokkaanse gezin dat zondagavond in Utrecht door een politiemacht werd ingerekend, gaat ervan uit dat justitie op eigen initiatief met een aanbod voor schadevergoeding en rehabilitatie komt. Komt justitie niet over de brug, dan zal zij een procedure aanspannen.

Van het gezin uit de Utrechtse Bucheliusstraat werden zondagavond de vader, de moeder en een 18-jarige zoon aangehouden. Wat precies de reden van de aanhouding was, heeft justitie niet aan Zegveld meegedeeld.

Explosieven

Maar volgens haar blijkt uit de verhoren van haar cliënten dat de tip die tot de inval leidde, te maken had met een voormalige collega van de zoon, uit de tijd dat die werkzaam was op Schiphol. De moeder kreeg te horen dat er een zwarte tas met explosieven in de woning afgeleverd zou zijn, zei de advocaat woensdag.

Alle gezinsleden zijn dinsdag vrijgelaten, omdat ze bij geen strafbaar feiten betrokken zijn. De drie gezindsleden werden zondag rond 19.00 uur aangehouden en dinsdag aan het eind van de middag vrijgelaten. In de tussentijd zijn de ouders ieder een half uur en de zoon twee keer een krap uur verhoord, aldus Zegveld.

Disproportioneel

Ze denkt dat justitie is afgegaan op informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, die door justitie niet te controleren was. Het optreden van justitie omschrijft Zegveld als disproportioneel. Ze maakt zich ernstig zorgen over het fenomeen "veiligheid eerst", dat tot een dergelijk optreden kon leiden.

Overigens is Zegveld blij dat justitie dinsdag een punt achter de zaak heeft gezet. Maar tegelijkertijd vraagt ze zich af hoe de zaak zou zijn afgelopen als het niet om een gezin ging, maar om bijvoorbeeld drie jongens van achttien.

De woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie liet dinsdag al weten dat het gezin de schade aan hun woning als gevolg van de politie-inval vergoed zal krijgen.