AMSTERDAM - Robert Anker heeft de Libris Literatuur Prijs 2002 gewonnen met zijn roman Een soort Engeland. Herman Tjeenk Willink, voorzitter van de jury, maakte dat woensdagavond bekend tijdens een bijeenkomst in het Amsterdamse Park Plaza. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

De Libris-prijs werd voor de negende keer toegekend. Woensdagavond maakte de keten van boekhandels bekend dat het sponsorcontract wordt verlengd, waardoor de prijsuitreiking tot en met 2006 is verzekerd van financiële steun.

Anker versloeg vijf andere genomineerden. Dat waren Jan Brokken (Voel maar), Geertrui Daem (Koud), Margriet de Moor (Kreuzersonate), Harry Mulisch (Siegfried) en Chaja Polak (Over de grens). Zij ontvangen elk 2500 euro.

Een soort Engeland vertelt het volgens de jury aangrijpende verhaal van een ouder wordende Nederlandse acteur. Hij wordt ingehaald door zijn verleden als zijn dochter, in grote nood, weer zijn aandacht opeist. Tegelijkertijd voelt de man zich ook in het theater uitgerangeerd en zitten hem in het dagelijks leven tal van dingen tegen. De geoefende komediant probeert de realiteit naar zijn hand te zetten, maar komt tot de conclusie dat hij daartoe niet meer in staat is.

Hartstocht

"Anker heeft een roman geschreven waarin met hartstocht, intelligentie, ironie en zelfspot niet alleen de levensbaan van de toneelspeler in kaart wordt gebracht, maar tevens een beeld wordt gegeven van het Nederlandse theaterleven in de tweede helft van de twintigste eeuw. Een origineel boek, van toon en taal", aldus Tjeenk Willink.

Robert Anker werd in 1946 geboren in Oostwoud (Noord-Holland). Na zijn studie Nederlands in Amsterdam begon hij te schrijven. Daarvoor ontving hij eerder de Jan Campertprijs, de Herman Gorterprijs en de F. Bordewijkprijs. Naast schrijver is hij ook literair criticus bij Het Parool.

Jury

De jury van de Libris-prijs bestond dit jaar naast voorzitter Tjeenk Willink uit Douwe Fokkema (emeritus hoogleraar vergelijkende literatuurwetenschap), Marcel van Nieuwenborgh (cultuurredacteur De Standaard), Hilde Pach (recensent NRC Handelsblad) en Carel Peeters (redacteur Vrij Nederland).