JAKARTA - De Indonesische politie heeft een man aangehouden die wordt beschouwd als de rechterhand van Hambali, degene die achter de aanslagen van 2002 op Bali zou zitten. Het is de dertigjarige Andrian Ali, ook bekend als Amin, zei een woordvoerder van de politie in Noord-Sulawesi tegen de regionale krant Koran Tempo.

Wanneer de aanhouding heeft plaatsgevonden, is niet bekendgemaakt. De plaats van de arrestatie was het afgelegen eiland Tinakareng bij de grens met de Filipijnen. Samen met Amin werden nog twee mannen aangehouden: de 27-jarige Syafruddin en de 23-jarige Andre Podungge. Tijdens een huiszoeking in de woning van Amin vond de politie materiaal en gereedschap voor de vervaardiging van identiteitsbewijzen.

Amin wordt verdacht van betrokkenheid bij een bomaanslag in de West-Javaanse stad Pangandaran, eind 2000. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij activiteiten van Hambali in Afghanistan, Pakistan, de Filipijnen en de Thaise hoofdstad Bangkok.

Hambali was de operationeel leider van de moslimterreurgroepering Jemaah Islamiyah (JI) in Zuidoost-Azië tot zijn arrestatie in Thailand, vorig jaar augustus. Hij werd overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten, die hem op een niet nader bekendgemaakte plaats gevangen houden. Washington zou bereid zijn hem uiteindelijk aan Indonesië over te dragen.

JI zit volgens de Indonesische autoriteiten achter de aanslagen in Bali, die in oktober 2002 zeker 202 mensen het leven kostten. De organisatie zou ook betrokken zijn geweest bij de aanslag op het Maarriott-hotel in Jakarta in augustus vorig jaar, waardoor twaalf doden vielen.