DEN HAAG - De Nederlandse staat verkoopt ongeveer 16 procent van zijn belang in post- en logistiekonderneming TPG. Dat maakten het ministerie van Financiën en TPG bekend in de nacht van dinsdag op woensdag. Na de verkoop zal het staatsbelang zijn teruggebracht tot ongeveer 19 procent. Mogelijk zal het belang op termijn nog verder worden teruggebracht tot 17 procent, aldus het departement.

De staat zal 57 miljoen gewone aandelen met een nominale waarde van 0,48 euro van de hand doen in een onderhandse plaatsing die dinsdag begint.

Ter ondersteuning van deze herplaatsing maakte TPG bekend dat het tegelijkertijd overeenstemming heeft bereikt over de inkoop van 20,7 miljoen gewone aandelen TPG van de staat tegen dezelfde prijs. TPG is van plan de aldus verkregen aandelen in te trekken.

TPG verleent wereldwijd, onder de twee merknamen TNT en Koninklijke TPG Post, een breed scala aan post-, express- en logistieke diensten. De onderneming heeft circa 160.000 medewerkers in 64 landen en is in meer dan 200 landen actief. De omzet in 2003 bedroeg 11,9 miljard euro. TPG is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt.