AMSTERDAM - De verdachte van de moord op Pim Fortuyn, de 32-jarige Volkert van der G. uit Harderwijk, blijft nog zeker tien dagen in voorlopige hechtenis. De rechter-commissaris in Amsterdam heeft dat woensdagmiddag besloten.
Volkert van der G.

In de officiële tenlastelegging staat dat het Openbaar Ministerie Van der G. verdenkt van moord en illegaal vuurwapenbezit. De man heeft volgens een woordvoerder van justitie nog geen verklaring afgelegd.

De onderzoeksrechter heeft ook beslist dat de verdachte in alle beperkingen blijft zitten. Dat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. Wel mag zijn advocaat hem bezoeken.

Binnen die termijn van tien dagen wordt Van der G. voorgeleid aan drie andere rechters die een beslissing nemen over een eventuele verlenging van de voorlopige hechtenis. In dit stadium van het juridisch traject vinden geen openbare zittingen plaats, alles gebeurt achter gesloten deuren.

Direct na zijn voorgeleiding voor de rechter-commissaris werd Van der G. naar een Huis van Bewaring gebracht. Volgens een woordvoerster doet de rechtbank 'absoluut geen mededelingen' over de plaats.

/NIEUWS'Moordenaar Fortuyn vermoedelijk milieuactivist'Pim Fortuyn doodgeschoten (video)

/DOSSIERPim Fortuyn