SCHIPHOL - Een demonstrerende brandweerman heeft dinsdagmiddag op Schiphol paniek veroorzaakt. De man gooide een oefengranaat in een prullenbak in een terminal van de luchthaven. Dit gaf een enorme knal, zei een woordvoerder van de marechaussee dinsdag.

De deksel van de prullenbak vloog tegen het plafond, waardoor schade ontstond. Door de knal liepen nogal wat bezoekers suizende oren op. Veel mensen schrokken. De marechaussee en Schiphol nemen de dader, waarschijnlijk een Amsterdamse brandweerman, kwalijk dat hij de explosie op de luchthaven veroorzaakte, gezien de angst voor terrorisme.

'Schandalig'

Een woordvoerster van de luchthaven Schiphol noemde de actie "schandalig". "Een luchthaven is een plek waar mensen enorm schrikken als ze een knal horen. Dit had niks met een vreedzame actie te maken", aldus de woordvoerster tegen het NOS-journaal. Zij sluit een schadeclaim tegen de schuldige niet uit. De politie en marechaussee doen onderzoek naar het incident.

Serieus

De leiding van de Amsterdamse brandweer neemt de zaak serieus op, aldus een woordvoerster van burgemeester Cohen. De leiding gaat onderzoeken wat er precies is gebeurd en wie er verantwoordelijk voor was.

Brandweerlieden die actie voeren tegen het kabinetsbeleid, kwamen eerder deze maand in opspraak toen ze de stadhuizen van Rotterdam en Den Haag binnendrongen en in de hofstad met de politie op de vuist gingen. Ook gebruikten ze hun wagens tijdens het protest. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) verbood vorige week inzet van politiematerieel bij acties.