BRUSSEL - Een brede meerderheid van de economische en monetaire commissie van het Europees Parlement (EP) heeft dinsdagavond haar steun gegeven aan toekomstig eurocommissaris voor concurrentiebeleid Kroes, na een uitgebreide hoorzitting eerder op de dag.

Volgens VVD-europarlementariër Maaten hebben in ieder geval vertegenwoordigers van de christen-democratische, liberale en socialistische fracties in het EP "een positief advies gegeven". Ook volgens D66'er In 't Veld is er "naar verluidt" steun voor Kroes.

Portefeuille

Een voorstel van de voorzitter van de EP-commissie Bérès, lid van het parlement namens de Franse socialisten, om te vragen Kroes een andere portefeuille te geven, is afgewezen, aldus Maaten.

Wel wil de EP-commissie van Kroes nog inzage in het juridisch advies van de Europese Commissie over hoe te handelen bij het beoordelen van bedrijven waarin zij actief is geweest. Ook heeft de commissie nog vragen over de relatie van Kroes met het EP.

Vertrouwensvraag

Kroes wilde dinsdag niet aangeven wat zij zal doen als het parlement geen vertrouwen in haar heeft. Daar wil de EP-commissie nu nog antwoord op hebben. Maaten: "Dat is ondanks de steun die er is niet meteen een theoretische vraag. Ook in de toekomst kan de vertrouwensvraag nog spelen."

De Slowaakse eurocommissaris voor cultuur en onderwijs Figel zei maandag dat hij "niet zou weten wat nog in Brussel te moeten doen" als het parlement hem niet langer vertrouwt. Binnen de nieuwe Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zou hem dit kwalijk hebben genomen. Figel heeft volgens sommigen daarmee een precedent geschapen.

Adviezen

De verschillende commissies van het Europees Parlement horen deze en komende week de kandidaat-eurocommissarissen. Vervolgens stellen zij adviezen op waar het voltallige EP eind volgende maand een uitspraak over moet doen. Het Europees Parlement kan geen individuele commissarissen afwijzen, maar wel de hele commissie naar huis sturen.