BRUSSEL - Kandidaat-eurocommissaris Kroes verwerpt beschuldigingen dat ze illegaal handelde bij de verkoop van fregatten of bij het tankercleaningbedrijf TCR. Ze reageerde hiermee dinsdag op een vraag van europarlementariër Meijer (Socialistische Partij) bij de hoorzitting in het Europees Parlement.

Ze erkende dat ze met zakenlui rond 1994 betrokken was bij de verkoop van fregatten. Maar "op geen enkele manier was hier sprake van belastingontduiking of illegale praktijken", zei ze.

Over Tanker Cleaning Rotterdam zei ze dat ze geen juridische middelen had om de vergunning in te trekken van het bedrijf. TCR bleek subsidie te misbruiken en olie te lozen. "Ik had het bedrijf de tijdelijke vergunning gegeven omdat het een solide bedrijfsplan had." Ze bestreed ook de achttien punten van zorg die europarlementariër Van Buitenen maandag had gemeld. Kroes noemde dat deze zaken "niet de waarheid zijn".

Opstappen

Kroes zei niet te zullen opstappen als het parlement haar om deze zaken zou vragen op te stappen. Om andere redenen zou ze wel buigen, zei ze. Ze voegde er direct aan toe niet te verwachten dat de meerderheid van het parlement haar zou afwijzen als kandidaat-eurocommissaris.

Met de toezegging gaat Kroes verder dan ze verplicht is. Europees commissarissen kunnen formeel alleen als groep door het parlement worden weggestuurd.