DEN HAAG - Justitie verdenkt een Haagse verpleegkundige van 14 moorden en vier pogingen tot moord. Dat staat in de definitieve aanklacht tegen de vrouw, zo meldt het openbaar ministerie (OM) woensdag.

Negen ouderen en zeven kleine kinderen, onder wie vier baby's, zouden slachtoffer van de verpleegkundige zijn geworden. Het OM maakte niet bekend welke patiënten De verpleegkundige heeft vermoord en welke zij heeft geprobeerd ze van het leven te beroven.

De slachtoffers waren patiënten van het Juliana Kinderziekenhuis/Rode Kruisziekenhuis en het Penitentiair Ziekenhuis in Scheveningen.

De 40-jarige Haagse vrouw pleegde de moorden volgens het OM tussen begin 1997 en september 2001. Zij zou de patiënten hebben gedood door ze stoffen als kalium, chloralhydraat of morfine toe te dienen. In sommige gevallen is justitie er niet achter gekomen wat De B. gebruikte.

De advocaat van de vrouw, A. Visser, is niet onder de indruk van deze aanklacht. "Hoe meer informatie ik krijg over de zaak, hoe meer ik denk dat mijn cliënt er goed voor staat", aldus de raadsman. Hij zegt verder dat hij hoopvol is gestemd over de zaak, die de rechtbank in Den Haag vanaf 17 juni behandelt. Er zijn vier zittingsdagen voor uitgetrokken.

Het OM maakte eerder al bekend dat ze vermoedt dat De B. de moorden heeft gepleegd omdat ze is geobsedeerd door de dood. Een psychiater zou over haar hebben gezegd dat ze "neigt naar een klassieke psychopaat", aldus de officier van justitie tijdens een pro forma-zitting in maart.

In 1992 liet zij, na een ruzie met familieleden, haar eigen overlijdensadvertentie in de krant zetten. Justitie hield De B. in december 2001 aan, op basis van een uitgebreid dossier van het JKZ/RKZ over verdachte sterfgevallen.

Het ziekenhuis stelde het dossier vorig jaar september samen. Steeds als er iemand stierf, had De B. dienst of was ze net naar huis. De verdachte dood van een baby in september 2001 was voor het JKZ de directe aanleiding De B. op non-actief te zetten. Deverpleegkundige is inmiddels ontslagen.