ROTTERDAM - Pim Fortuyn was niet alleen de stem van een zwijgende groep burgers. Hij dwong ook zijn politieke tegenstanders om zich uit te spreken. Hij vocht tegen de zelfgenoegzaamheid die naar zijn idee in de politiek de overhand had gekregen.

Dat zei burgemeester Opstelten van Rotterdam woensdag tijdens een speciale raadsvergadering ter nagedachtenis aan de maandag doodgeschoten Leefbaar Rotterdam-voorman Pim Fortuyn.

Opstelten zei dat maandag "het ondenkbare is gebeurd. In ons land, is een politicus vermoord. Deze verschrikkelijke daad laat ons allen ontredderd en diep geschokt achter." Leefbaar Rotterdam verliest volgens Opstelten haar voorzitter "en insprirator."

Volgens de Rotterdamse burgemeester kreeg Fortuyn niet alleen de stem van een derde van de kiezers in Rotterdam, maar is het omgekeerde ook waar. Hij heeft eenderde van de kiezers een stem gegeven."

Dat blijkt ook al uit het feit dat duizenden mensen inmiddels het condoleanceregister in Rotterdam hebben getekend. De tweede man van Leefbaar Rotterdam haalde het verdriet van de fractie, en van "al die duizenden Rotterdammers buiten" aan.

Ronald Sörensen was duidelijk aangeslagen en hield en zeer persoonlijke toespraak. Daarin verhaalde hij van de opkomst van de partij, en de daarop volgende collegeonderhandelingen. Die liet Fortuyn vooral over aan Sörensen en de inmiddels tot wethouder benoemde Marco Pastors. "Maar als wij zeiden: 'Pim we hebben je nodig', dan was hij er", zo zei Sörensen.

Sörensen, die zei nooit verwacht te hebben nu op deze plaats te staan, vertelde ook uit de fractievergaderingen. "Daar bleek dat wij te langzaam waren voor hem. We kunnen hem dan ook nooit vervangen."

In de raadsvergadering werd ook gesproken door Bert Cremers, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij de PvdA. "De stem van Fortuyn is niet verstomd", zo zei Cremers. "Zijn fractie zal zijn stem levend houden."

"Over die opvattingen zijn wij in debat gegaan. Soms stevig. Maar het debat is het hart van de democratie, het bewijs van de vrijheid van meningsuiting. Dat daarvoor iemand moest sterven is onvoorstelbaar", aldus Cremers.

De raadsvergadering werd besloten met een minuut stilte.

/DOSSIERFortuyn