FALLUJAH - Bij Amerikaanse aanvallen op de Iraakse stad Fallujah zijn maandagavond drie doden gevallen. Volgens artsen die dit bekendmaakten zijn ook zes mensen gewondgeraakt. Fallujah is een bastion van verzet.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Amerikaanse luchtmacht voerde volgens ooggetuigen twee aanvallen uit, maar heeft er maar een bevestigd. Ook dinsdagochtend is Fallujah aangevallen en daarbij is volgens het Amerikaanse leger een onbekend aantal militanten gedood. Het leger zei op zoek te zijn naar aanhangers van terroristenleider al-Zarqawi. Deze Jordaniër wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks ontvoeringen, executies van gevangenen en aanslagen.

Gijzelaars

Een aantal gijzelaars is maandag vrijgelaten. Onder hen de Iraanse diplomaat Fereidoun Jahani, die op 4 augustus was ontvoerd door het Islamitisch Leger van Irak. Deze groepering houdt nog de Franse journalisten Georges Malbrunot en Christian Chesnot vast en claimde op 26 augustus de Italiaanse journalist Enzo Baldoni te hebben vermoord.

Ook twee Egyptenaren die sinds een week werden vastgehouden, zijn vrij. Een woordvoerder van het telecombedrijf Orascom heeft dat dinsdag gemeld. Dat bedrijf heeft een flink aandeel in Iraqna, het bedrijf waar beide Egyptenaren voor werkten. Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera zijn bovendien twee Iraakse ingenieurs vrijgelaten.

Hulpverleensters

In Irak houden opstandelingen behalve de twee Franse journalisten ook nog steeds twee Italiaanse hulpverleensters, zes Egyptenaren en de Britse ingenieur Kenneth Bigley gegijzeld. Sinds maart vorig jaar zijn meer dan honderd buitenlanders in Irak ontvoerd. Het merendeel van hen is vrijgelaten, maar zeker 27 zijn om het leven gebracht.

Abdullah

De waarschuwing maandag van de Jordaanse koning Abdullah, dat verkiezingen in Irak nu eigenlijk onmogelijk zijn, is slecht gevallen in Washington, meldt dinsdag de BBC. President Bush vindt dat er voor eind januari verkiezingen moeten zijn gehouden, en blijft daarbij.

Koning Abdullah zei tegen de Franse krant Le Figaro dat de situatie in het land veel te chaotisch is en dat de opstandelingen daar de vruchten van zullen plukken. "Het lijkt me onmogelijk om vrije en eerlijke verkiezingen te houden in de huidige chaos in Irak."

Jordanië is een van Amerika's trouwste bondgenoten in het Midden-Oosten en daarom stelt de BBC dat Bush niet blij zal zijn met de opmerkingen van de koning.

Maandag ontplofte in Mosul een autobom vlakbij een patrouille van de Iraakse Nationale Garde. Daarbij kwamen drie gardisten om en raakten acht anderen gewond onder wie drie burgers. Bij Amerikaanse aanvallen op Sadr City in Bagdad vielen maandag zeker vijf doden en 45 gewonden, aldus de BBC.