AMSTERDAM - De Harderwijker die ervan wordt verdacht Pim Fortuyn te hebben neergeschoten, opereerde waarschijnlijk in zijn eentje. Dat blijkt volgens het Openaar Ministerie uit het onderzoek tot nu toe. Justitie speekt berichten tegen dat de verdachte lid zou zijn van een groepje van vijf zeer gevaarlijke activisten en dat er rekening wordt gehouden met meer aanslagen.

Woordvoerder M. Herben van de Lijst Pim Fortuyn meldde dinsdagavond dat de 32-jarige Volkert van der G. (Graaf) deel zou uitmaken van een "zeer gevaarlijk groepje van vijf personen." Volgens hem probeert de politie nu te voorkomen dat er vervolgaanslagen worden gepleegd op de mensen die op de lijst staan.

Woordvoerder M. Meulenbroek van het OM stelt echter dat uit het onderzoek tot dusver niet is gebleken dat meer mensen betrokken zijn bij de aanslag. Ook zijn er volgens hem geen aanwijzingen dat er meer aanslagen op LPF-kandidaten op stapel staan. "We gaan er nog steeds van uit dat de verdachte als eenling heeft gehandeld", aldus de woordvoerder.

Politie en justitie doen wel een uitgebreid onderzoek naar de achtergronden van dierenactivist Van der G. De man wordt woensdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam.

Die moet besluiten of hij in hechtenis blijft. Het OM gaat in ieder geval de voorlopige hechtenis vorderen, aldus de woordvoerder.

/DOSSIERFortuyn