DE MEERN - Het aantal Nederlanders dat tot en met half april een zomervakantie heeft geboekt is 3 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisorganisaties (ANVR) dinsdag.
(ANVR)

Het aantal autovakanties neemt meer toe dan het aantal vliegvakanties, namelijk respectievelijk 4 en 2 procent. Auto's met een Nederlands kenteken gaan deze zomer vooral naar Oostenrijk, Italië en Spanje.

Bij de vliegreizen kiezen toeristen meer voor de Griekse en Italiaanse (plus 10 procent) en Turkse zon (plus 15 procent). Spanje en verre bestemmingen zijn minder in trek. Noord-Amerika loopt met 42.200 Nederlandse vakantiegangers zelfs 25 procent achter bij vorig jaar.

Tijdens afgelopen winter blijken ongeveer evenveel Nederlanders op wintersport te zijn gegaan als de voorgaande winter. Aanvankelijk was een daling verwacht, omdat minder mensen wilden vliegen na de aanslagen op 11 september in de VS.

De wintersporters blijken wel vaker voor Duitsland te hebben gekozen (plus 45 procent), ten koste van Tjechië (min 17 procent), Zwitserland (min 8 procent) en Frankrijk (min 6 procent). Bijna de helft van de Nederlandse wintersporters koos voor Oostenrijk en ruim eenderde voor Frankrijk.