UTRECHT - Weggebruikers tussen Den Haag/Rotterdam en Gouda zijn dinsdag in de ochtendspits massaal gestrand. Door uitgelopen werkzaamheden op de A12 tussen Gouda en Woerden was tot omstreeks 8.00 uur slechts een van de drie rijstroken beschikbaar. Dit veroorzaakte "ernstige verkeershinder", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Om kwart voor acht stond er een file van veertien kilometer tussen Zoetermeer en Reeuwijk. Op de A20 vanuit Rotterdam, die aansluit op de A12 stond het verkeer op een bepaald moment over zeventien kilometer vrijwel stil. Even voor acht uur werden alle rijstroken vrijgegeven en werden de wachttijden snel minder.

Werkzaamheden

Het was de bedoeling dat asfalteringswerkzaamheden om vijf uur in de ochtend klaar zouden zijn. Volgens Rijkswaterstaat was het nieuwe asfalt toen nog niet geschikt om over te rijden.

Verkeer vanuit Rotterdam richting Utrecht kreeg het advies via de A16, A15 en A27 te rijden en verkeer vanuit Den Haag kon het beste via de A4, A9 en de A2 gaan. Als gevolg van de omleiding groeide de file op de A4 richting Amsterdam in korte tijd tot tien kilometer. Op de overige omleidingsroutes stonden alleen de dagelijkse files, aldus de ANWB.