WASHNINGTON/ORLANDO - De organisatie van de verkiezingen in de Amerikaanse staat Florida voldoet niet aan de elementaire, internationale eisen. De persoon die is belast met de verkiezingen in Florida, de Republikeinse Glenda Hood, is bovendien partijdig. De Amerikaanse ex-president Jimmy Carter heeft dit in een maandag gepubliceerd kranteninterview gezegd.

De verkiezingscommissie van Florida zei in een reactie dinsdagochtend tegen de BBC dat Carter ,,niet goed geïnformeerd'' is. De staat is volgens haar wel degelijk goed voorbereid op de stembusgang op 2 november.

2000

President Bush won in 2000 de toen voor de nationale uitslagen cruciale verkiezingen in Florida op het nippertje, maar de uitslagen waren fel omstreden in deze zuidoostelijke staat, waar Bush' broer Jeb gouverneur is. Het is volgens Carter ten hemel schreiend dat de frauduleuze of partijdige praktijken bij verkiezingen worden voortgezet. De Democraat Carter heeft verstand van volksraadplegingen want hij is bij veel verkiezingen in tal van landen waarnemer geweest.

Verbeteringen

Hij werd daarom gevraagd om samen met ex-president Ford, een Republikein, verbeteringen voor te stellen voor het rommelige kiesstelsel in Florida. Carter zei dat de hervormingen die ze hebben voorgesteld helemaal niet zijn doorgevoerd.

Een verslaggever van het Britse dagblad The Independent berichtte maandag vanuit Orlando dat Democratische kiezers, vooral Afro-Amerikanen, schaamteloos worden geïntimideerd in de hoop dat ze hun stem niet uitbrengen.

Een politie-instelling die direct onder de gouverneur valt, de Afdeling Wetshandhaving Florida (FDLE) onderzoekt beschuldigingen aan het adres van Democraten. Het gaat om zaken die de FDLE eerder al sloot omdat de beschuldigingen niet konden worden aangetoond.

Onderzoek

Maar de FDLE heropende plotseling een onderzoek dat zich richt op vermeende frauduleuze praktijken van Democratische voormannen of campagnemedewerkers in Orlando. Die zouden mensen omkopen om zich te laten registreren als (Democratische) kiezer die op de dag van de volksraadpleging straks in november niet naar het stemhokje kan komen. Dat zijn de in Florida gangbare en ,,afwezige stemmers'' of de stemmers bij volmacht.

Agenten van de FDLE hebben al een reeks Afro-Amerikaanse afwezige stemmers een intimiderend bezoek gebracht. Een aantal heeft al bang geworden toegezegd niet te zullen stemmen. Voorts formuleert de FDLE op niets gebaseerde beschuldigingen aan het adres van campagnevoerders, zo berichtte The Independent.

Opvallend is volgens deze krant dat de FDLE daarbij ook niet strafbare zaken onderzoekt. Zo is een campagneman van de Democraten, Willie Thomas, onderwerp van een onderzoek geworden omdat hij onkostenvergoedingen aan medewerkers uitkeerde. Ook een postzegel voor een brief financieren kan tot FDLE-onderzoek leiden.

Dezelfde Thomas had geen problemen met de FDLE toen hij eerder voor de Republikeinen precies hetzelfde werk deed, zoals voor de voormalige burgemeester van Orlando, Glenda Hood.