GONAIVES - Het geschatte dodental in het straatarme Haïti als gevolg van de orkaan Jeanne is opgelopen tot zeker 2400. Reddingwerkers zeggen talrijke doden te hebben geteld in afgelegen gebieden waar ze tot dusver geen toegang hadden. De regering van Haïti sprak eerder van zeker 1650 doden. De Verenigde Naties houden het vooralsnog op zeker 1330 doden en meer dan duizend vermisten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Ook in de VS houden de Orkanen de gemoederen bezig. De president Bush wil dat het Congres 7,1 miljard dollar vrijmaakt voor hulp aan staten die zijn getroffen door de orkanen Ivan en Jeanne. Eerder had Bush al 5,1 miljard gevraagd, en deels ook al gekregen, voor federale steunverlening na de orkanen Charley en Frances.

Het geld zal grotendeels ten goede komen aan Florida. In deze staat is zijn broer Jeb gouverneur. Bovendien zal de staat een mogelijk uiterst belangrijke rol gaan spelen bij de komende presidentsverkiezingen op 2 november.

Een klein deel van het geld, circa 50 miljoen dollar, is bedoeld voor steun aan Grenada, Jamaica, Haïti en andere landen waar de orkanen nog verwoestender dan in de VS toesloegen.