PARIJS - Twee diamanten met een waarde van 11,5 miljoen euro zijn maandag gestolen tijdens een antiek- en juwelenbeurs in het Louvre-museum in Parijs, aldus de Franse politie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De kostbare stenen werden gestolen uit de vitrine van de stand van horloge- en juwelenhuis Chopard. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de dieven toesloegen toen de medewerkers van Chopard circa vijftien minuten weg waren. Het gaat om een diamant van 47 karaat met een waarde van 6 miljoen euro en een steen van 30 karaat van 5,5 miljoen euro.

Beveiliging

Volgens de politie zijn in de showroom onder het Louvre geen camera's aanwezig. Ook ontbreekt een alarm. De politie omschreef het gebrek aan veiligheidsmaatregelen op de beurs als "zeldzaam", maar ze staan los van de beveiliging van het museum. De ruimte onder het Louvre wordt vaak gebruikt voor handelsbeurzen en modeshows.

Maar Chopard-topvrouw Caroline Gruosi ontkende dat de vitrine onbeheerd is achtergelaten door haar werknemers. "Dat is absoluut niet waar", zei ze tegen het Franse persbureau AFP. Volgens haar was er juist veel meer bewaking aanwezig aangezien ze een bezoek verwachten van de vrouw van de Franse minister-president Jean-Pierre Raffarin.

Verkeerde informatie

"Er was een groot aantal mensen aanwezig. Het gebeurde in een paar seconden. Het waren onmiskenbaar proffesionals die de uitstalkast hebben opengebroken. We hebben onmiddellijk de stand gesloten, de politie ingelicht en vingerafdrukken genomen", aldus Gruosi. Ze zei verder dat politie verkeerde informatie over de waarde en het gewicht van de diamanten heeft doorgegeven, maar ze wilde niet zeggen hoeveel de stenen precies waard zijn.

De Antique Dealers Biennale in de Carrousel du Louvre begon op 15 september en duurt tot en met dinsdag. Meer dan honderd antiek- en juwelenhandelaren tonen hier hun zeldzaamste en meest kostbare stukken. Op de Biennale is ook de beroemde Star of the South te zien. Deze diamant van 128.48 karaat is beroemd om zijn roze-bruine kleur.